Jelenlegi hely

DR. CSER- PALKOVICS ANDRÁS

Cser-Palkovics András portréja
DR. CSER-PALKOVICS ANDRÁS
Székesfehérvár polgármestere

A Döntés – a Szent István Király Múzeum kiállításának címe nemcsak ismerős, hanem a mindannyiunk életében talán legfontosabb, visszatérő kihívásra emlékeztet. Döntések sorozata határozta meg mindenkor és határozza meg ma is saját sorsunk és a világ alakulását. Székesfehérváron, nemzetünk történelmi fővárosában - ha egy fontosat szeretnék kiemelni a tárlat anyagából - Szent Istvánra irányítsuk tekintetüket. Gondoljunk bele, mekkora felelősség, ha nemcsak személyes életünket érintő döntést kell meghoznunk, hanem egy teljes nemzet jövője a tét! Ki tudja, lenne-e még magyar, és létezne-e a mi mai világunk, ahol a jó és a gonosz jelenlétéről, történelmi párhuzamokról és az alkotók által felvetett egyéb kérdésekről elmélkedhetünk?! Mindeközben azonban ne feledjük: mindenki elér az ajtóhoz, és akkor - egyszer, vagy éppen többször egymás után - nekünk magunknak is döntenünk kell ...

A festmények, fotografikák, a tér-, fény- és illatinstallációk szimbolikusan, a profán és szakrális térbe helyezve mutatják be nemzetünk történelmének hőseit, akik döntésükkel, helytállásukkal a közösség értékeit képviselték. Az arcképcsarnok első alkotásai között vannak Szent István és Szent László királyaink, és a Toldi Miklós királyi lovagot, a Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet, a Görgei Artúr altábornagyot ábrázoló festményeken át egészen Maléter Pál ezredesig megjelenik a magyar történelem. Az alkotók nem ismeretlenek a fehérváriak számára, a Somogyi Győző tervezte óriásbábok a Koronázási Ünnepi Játékok szeretett jelképeivé váltak.

A több mint ezer éves múlttal bíró Székesfehérvár a jelent úgy akarja megélni, a jövőt pedig úgy akarja építeni, hogy megőrzi és felidézi a történelem emlékeit. A Szent István Emlékév óta a város minden évben rendez egy olyan kiállítást, amely méltó módon tárja a nagyközönség elé a magyar kultúrának, történelemnek egy szeletét – túlmutatva ennek városi jelentőségén. 2017-ben az első ilyen kiállítás A Döntés – a Kossuth-díjas Somogyi Győzőnek, a Nemzet Művészének alkotásaival.

Bízom benne, hogy a gondolatébresztő tárlat a hősök arcképeivel, az Árpád-ház szentjeit ábrázoló festményekkel és a Székesfehérvárhoz kapcsolódó alkotásokkal sokakat megszólít!

dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere

www.szekesfehervar.hu